Следвайте Гласове в Световната икономика се разделя на съперничещи си блокове.

...
Следвайте Гласове в Световната икономика се разделя на съперничещи си блокове.
Коментари Харесай

МВФ: Световната икономика се разделя на съперничещи си блокове

Следвайте " Гласове " в 
Световната стопанска система се разделя на съперничещи си блокове. Това носи риска от завръщане на Студената война, която може да утежни ситуацията за съвсем всички останали, предизвести Международният валутен фонд (МВФ), представен от The Washington Post.

Усилията на Съединени американски щати и Европа да преначертаят международните снабдителни вериги имат смисъл, в случай че спомогнат за елимирането на зависимостта от един снабдител, която се потвърди като разрушителна по време на пандемията, разяснява ръководителят на фонда Кристалина Георгиева. " Ако двете сили повдигнат нови търговски бариери, с цел да завоюват преимущество в своята геополитическа конкуренция, може да дадат началото на унищожителен цикъл, който ще навреди на междинната класа и на бедните семейства, като остави богатите незасегнати ", добави Георгиева.
" Моето безпокойство е за задълбочаващата се фрагментация на международната стопанска система. Може неумишлено да вървим към свят, който е по-беден и по-несигурен ", предизвести ръководещият шеф на МВФ.
Една международна стопанска система, разграничена на съперничещи си блокове, може да се свие с 1,5%, или над 1,4 трлн. щатски $ на годишна база, съгласно МВФ.

" По време на първата Студена война живях от другата страна на Желязната завеса. И да, там е много студено ", сподели Георгиева, израснала в България. " Да влезеш във втора такава война за още едно потомство... е доста безконтролно ", разяснява тя.
Годишният търговски продан сред Съединени американски щати и Китай към момента е забележителен като размери, надминавайки 600 милиарда $. През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп (2017-2021) стартира да постанова мита върху вноса от Китай, като от този момент спекулациите за " отделянето " на Съединени американски щати от Китай се усилиха. И Вашингтон, и Пекин започнаха стъпки, с цел да станат по-самостоятелни.
Под ръководството на китайския държавен глава Си Дзинпин да вземем за пример Пекин стартира да субсидира развиването на локални високотехнологични промишлености.
Сегашният американски президент Джо Байдън в допълнение акцентира подсилването на независимостта на Съединени американски щати от задгранични снабдители, в това число на медицински консумативи, компютърни чипове, редкоземни материали, нужни за изработката на смарт телефони, електрически транспортни средства и бойни самолети.
" Тази диверсификация на доставките след пандемията имаше логичност до даден миг. Но когато отива отвън икономическата логичност, би навредило на Съединени американски щати и на останалата част от света ", сподели Георгиева.

Източник: investor.bg
 
 
 
 
12 Ное 202243711 Ное 202245011 Ное 2022156009 Ное 202223109 Ное 2022118208 Ное 2022468КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022149519 Окт 202276909 Ное 202290424 Sep 20222659
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР